The story of a house
Lecture-performance door Tony Chakar

Dinsdag 7 mei
19:00 - 20:30 uur

Het Van Abbemuseum en de Appel zijn verheugd kunstenaar Tony Chakar uit te nodigen en te ontvangen, die op uitnodiging van het Van Abbemuseum in mei 2024 in Nederland zal verblijven.

Tony schrijft het volgende over zijn lecture-performance: "Sinds de lockdown ben ik nergens meer geweest. In die tijd hadden we in Beiroet een mislukte revolutie, een economische ineenstorting en een van de grootste niet-nucleaire explosies in de geschiedenis. Veel mensen vertrokken, maar ik bleef. Ik begon met het repareren van een oud huis in een afgelegen dorp, op anderhalf uur rijden van Beiroet. Het dorp is prachtig, bijna idyllisch, en het huis ook. Maar hoe meer ik groef, fysiek en figuurlijk, hoe meer ik daar bleef, hoe meer geheimen ik ontdekte. Ik kom naar Amsterdam om het verhaal van dat huis te vertellen, want dat is eigenlijk het enige wat ik kan. En is dat niet wat kunstenaars doen, verhalen vertellen?"

Gelieve te reserveren vanwege de beperkte capaciteit. Zie hier de link om te reserveren.

Tony Chakar

Tony Chakar is architect en schrijver. Hij doceert kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Académie Libanaise des Beaux-Arts, Universiteit van Balamand, Beiroet. Zijn werk omvat literatuur, filosofie en theorie en is opgenomen in talrijke internationale tentoonstellingen, waaronder de 31e Biënnale van Sao Paulo, Sao Paulo, 2014. Andere geselecteerde tentoonstellingen en voorstellingen zijn onder andere: One Hundred Thousand Solitudes, Sharjah Biennial 11, Sharjah, 2013; An Endless Quick Nightmare, MDE11, Medellín, 2011; The Sky Over Beirut, Beiroet, 2009; en Four Cotton Underwear for Tony, tentoongesteld in Ashkal Alwan, Beiroet, TownHouse Gallery, Caïro, Tapies Foundation, Barcelona, en Witte de With, Rotterdam als onderdeel van Contemporary Arab Representations, samengesteld door Catherine David, 2001-2002. Hij levert bijdragen aan Al Mulhaq, de culturele bijlage van het dagblad Annahar, en aan verschillende Europese kunsttijdschriften. Chakar woont en werkt in Beiroet.