Basis

Directie

Monika Szewczyk
Directeur
monika [​at​] deappel.nl
ma-vrMaaike Lauwaert
Zakelijk leider
ma, wo-vr
maaike [​at​] deappel.nl

over Monika Szewczyk

Monika Szewczyk werd geboren in Szczecin, Polen en groeide op in Vancouver, Canada waar ze ook haar eerste ervaring als curator opdeed. Szewczyk brengt ruime internationale ervaring met zich mee naar De Appel, meest recent als curator van documenta 14: Learning from Athens. Voordat ze in 2014 naar de Griekse hoofdstad verhuisde om deze unieke, tweeledige editie van documenta te realiseren, ontwikkelde ze het openingsprogramma van het Reva en David Logan Centrum voor de Kunsten aan de Universiteit van Chicago.
Szewczyk werkte ook vier beslissende vormende jaren in Rotterdam, als hoofd publicaties bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst en als hoofddocent aan het Piet Zwart Instituut. “Deze jaren legden de basis voor een grote liefde voor de mensen en initiatieven die het creatieve leven in Nederland vormen, en voor De Appel in het bijzonder omdat het een belangrijke institutionele partner was, het creatieve huis van dierbare collega’s en een platform voor mijn stem als opkomend schrijver en spreker.”

Met Szewczyk vond De Appel een directeur met een diepgevoelde liefde voor kunst. Ze kijkt naar uiteenlopende tradities en nieuwe dimensies van de kunstenaarspraktijk. “Het is een tijd van institutionele vernieuwing bij De Appel en ik ben verheugd om met het team en het bestuur samen te werken om deze kans optimaal te benutten. We kunnen putten uit de wijsheid van kunstenaars, dichters, critici, constructivisten, politici, schoonheidsspecialisten, economen, ondernemers, historici, futuristen en de wereldwijde basis van De Appel. Zo zal mijn leidende vraag zijn hoe we onze collectieve verlangens opnieuw kunnen definiëren door middel van kunst om zo samen onze gedeelde ruimtes vorm te geven: ons huis, onze buurt, ons Amsterdam, ons idee van ontwikkeling.”

Archief
Nell Donkers
Curator archief
ma-do
nell [​at​] deappel.nl

Archief vrijwilligers
Jacquine van Elsberg
Jan van Geem
Judith de Bruyn

Programma – Onderzoek en ontwikkeling
Mohamad Deeb
mohamad [​at​] deappel.nl

Danai Giannoglou
danai [​at​] deappel.nl

Curatorial Programme
Liza Nijhuis
Coordinator Curatorial Programme
ma-do
liza [​at​] deappel.nl

Curatorial Fellow
Iris Ferrer 2020-2021
iris [​at​] deappel.nl

Productie
Lucie von Eugen
Hoofd productie
ma-do
lucie [​at​] deappel.nl

Sjoerd Tim 
Tentoonstellingstechniek

Educatie
David Smeulders
Curator Educatie
ma-do
david [​at​] deappel.nl

Clara Ronsdorf
art mediator 

Communicatie
Arash Shahali
Hoofd Communicatie
ma-do
arash [​at​] deappel.nl

Hannah Cheney
Editor
di-vr
hannah [​at​] deappel.nl

Tentoonstellingshost
Lijuan Klassen
lijuan [​at​] deappel.nl

Grafisch ontwerp
Bardhi Haliti