event
2009
Nieuwe tentoonstellingsruimte voor de…

Nieuwe tentoonstellingsruimte voor de Appel: de Appel Jongensschool

03.10.2009
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59
Cassander Eeftinck Schattenkerk

'New ideas need old buildings' - Jane Jacobs

De Appel is verheugd mee te delen dat met ingang van februari 2010 een nieuwe tentoonstellingslocatie aan de Eerste Jacob van Campenstraat 59 (halte Stadhouderskade, tram 1, 4, 16 of 24) in Amsterdam in gebruik is genomen. Hiermee is een einde gekomen aan een tijdelijke ‘ont-lichaming’ in 2009: een jaar waarin de reguliere nevenprogrammering van performances, projecten, lezingen, ‘informances’ en publicaties meer op de voorgrond is getreden op uiteenlopende locaties in de stad met de theaters Frascati en de Stadsschouwburg als institutionele partners. Deze nadruk op tekst, (gesproken) woord en gebaar verschuift in 2010 met een reeks tentoonstellingen weer terug naar object en beeld. De inhoudelijke lijn en de ambitie van de Appel om op de fundamenten van haar lange voorgeschiedenis vooruitstrevend en 'ongebruikelijk' te blijven, wordt daarbij gecontinueerd.

Met huisvestingen aan de Brouwersgracht, het Prinseneiland en de Nieuwe Spiegelstraat heeft de Appel sinds 1975 uiteenlopende verschijningsvormen gekend. Door deze her-locatie duikt de Appel weer op in een onverwachte plek in Amsterdam. Het pand is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd als een openbare basisschool ‘3e klasse’ voor jongens, in het destijds in hoog tempo ontluikende stadsdeel de Pijp aan de rand van Amsterdam. Nadien heeft het verschillende functies gekend; van musicologische bibliotheek tot vakschool voor vroedvrouwen. Door het historische karakter en de centrale ligging in een markante en levendige omgeving, op een steenworp afstand van het museumplein en de Ateliers, biedt de voormalige jongensschool de Appel een uitgelezen plek om de tentoonstellingsprogrammering weer in full swing te hervatten. *****

Deze tentoonstellingslocatie aan de Eerste Jacob van Campenstraat, die vanaf nu aangeduid zal worden als ’de Appel-Jongensschool’,zal gedurende 2010 en 2011 als tentoonstellingsbasis van de Appel gebruikt worden. Eind 2011 zal de Appel zich permanent ‘settelen’ aan de Prins Hendrikkade 142 in Amsterdam, in een pand dat traditioneel de Zeemanshoop wordt genoemd. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam gaat de Zeemanshoop een renovatieproces in. In augustus 2009 zijn de architectenbureaus aangeschreven en in september vorig jaar is de selectie gemaakt. Uiteindelijk heeft architectenbureau denieuwegeneratie (www.denieuwegeneratie.nu) in samenwerking met ADP (www.adp-architecten.nl) de opdracht gekregen, een uitmuntende combinatie van enthousiasme en expertise. Nog voor het einde van 2009 was het ontwerp definitief en de bouwaanvraag gereed.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hiske Zomer via 020 625 5651 of Hzomer [​at​] deappel.nl.