De Binnentuin

de Appel Kunstjongeren. Foto: Jimena Gabriella Gauna

Stap in een wereld waarin niet jij centraal staat, maar de plant. Een tentoonstelling met werk van de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten samengesteld door de Kunstjongeren, een pilotprogramma georganiseerd met Bella Lachman, Kiera Kuitenbrouwer, Florian Boon, Manisha Singh, Wobbe Wiedijk and Hannah Sewell.

Sinds september 2020 geïnitieerd door de Appel en The Beach is Kunstjongeren onderdeel van de ontwikkeling van een jongerenmuseum in Amsterdam Nieuw-West. Net als bij het gerenommeerde de Appel Curatorial Programme experimenteren jongeren (14 tot 18 jaar oud) uit Amsterdam met verschillende presentatievormen en ontdekken wat curatorschap voor hen betekent. Dit deden ze tijdens verschillende sessies met hun curatorial mentor Bas Hendrikx en de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten.

Met curator Bas Hendrikx verkenden de jongeren wat een curator is en doet. Begrippen zoals duurzaamheid en leven met natuur in de stad zijn belangrijke onderwerpen die de jonge curatoren naar voren brachten. Met de internationaal opkomende lokale kunstenaar Farida Sedoc onderzochten de jongeren wat het betekent om kunstenaar te zijn en hoe dit verbonden is met de samenleving en je persoonlijke leven. De groep analyseerde waarom duurzaamheid, texturen en textiel zo belangrijk zijn in hun leven. Ze deden dit door visuele referenties naar muziek, beelden en video’s te leggen. Een belangrijke referentie voor de jongeren was Stevie Wonder’s album uit 1979 ‘Journey Through The Secret Life of Plants’ dat een gemeenschappelijke interesse in natuur en planten naar voren bracht.

I can't conceive the nucleus of all
Begins inside a tiny seed
And what we think as insignificant
Provides the purest air we breathe

Fragment uit ‘Journey Through The Secret Life of Plants’ (1979)
van Stevie Wonder

De Nederlandse kunstenaar en onderzoeker Mirjam Linschooten bracht haar kijk op planten in en onderzocht met de jongeren welke positie mensen vaak innemen tegenover planten. Wat is echte natuur voor jou en hoe verzamelen we kennis over planten? Dit waren maar enkele vragen die de jongeren bespraken. ‘Door het perspectief om te draaien en de mens vanuit de plant te bekijken worden we ons meer bewust van de relatie tussen mens en plant en de gedeelde impact.’, een idee dat de Kunstjongeren zelf hebben vormgegeven verteld Linschooten. Ook speelde ‘ontroering’ als gedeelde emotie tussen plant en mens een belangrijk rol voor de jongeren. ‘De mens geeft aandacht en zorg aan iets dat haar ontroert, de plant wordt sterker, groter, breder, en zegt: "Hoe meer van mij hoe meer voor jou." Zo wordt ontroering een uitwisseling van aandacht en zuurstof.’

Binnenkort volgt er een update met meer informatie wanneer je de Kunstjongeren hun tentoonstelling kan bezoeken.