Archief

Nummer 01
 

“You will meet a driver who is also your technician.”

Josine van Droffelaar in een brief aan Pooh Kaye ter voorbereiding van De Dans Voorbij (een samenwerking tusen de Appel en het Holland Festival), 1981Kunstenaar Martha Jager gebruikte de uitgebreide collectie van correspondentie in het Archief van de Appel als vertrekpunt voor haar onderzoek naar de komende twee afleveringen van The Remote Archivist. Het archief intrigeert haar als een plek van relaties, waar behoud door activering plaatsvindt en waar het professionele en het persoonlijke elkaar zichtbaar ontmoeten.

Ze bestudeerde honderden brieven, telegrammen en ansichtkaarten, van o.a. Theresa Hak Kyung Cha, Alison Knowles, Barbara T. Smith en Mierle Laderman Ukeles uit de vroege de Appel periode van 1974 – 1983.

Een zekere kwetsbaarheid spreekt uit de briefwisselingen die vrijwel allemaal getuigen van een symbiose tussen leven en werk. Daarnaast getuigen veel van de brieven van een hechte en feministische vriendschap tussen kunstenaars en toenmalig directeur Wies Smals en curator Josine van Droffelaar. Een brief van choreograaf en filmmaker Pooh Kaye uit 1981, geadresseerd aan Josine van Droffelaar, sprong er dusdanig uit dat Martha besloot om zelf te reageren met een brief. Hierna ontstond een dialoog per post en email.

Deze correspondentie, die herinneringen met het heden verweeft en door het Archief van de Appel en door twee persoonlijke geschiedenissen reist, vormt de tweede serie van The Remote Archivist.

De tweede aflevering, getiteld In response to your letter let us start by saying we do not feel addressed by ‘Dear Sirs’ zal in september worden verstuurd.

Deze tweede serie wordt gemaakt in samenwerking met het Jaap Harten Fonds

Schrijf je in