Archief

De Remote* Archivist, een terug-kerende uitgave uit het de Appel Archief, bereikt je ook als je afwezig bent of het archief ver weg is. De afstand en tegelijkertijd nabije vluchtigheid van digitale platforms worden vertaald naar tastbare archivistische berichten.

Op een zijde vind je een archiefstuk uit het de Appel Archief – van jaren geleden of van gisteren – immers, hoe snel verwordt een gebeurtenis tot een archiefstuk. Refererend aan de informatiebladen met documentatie die de Appel in de 70-tiger jaren naar haar “volgers” stuurde, herbeleven we met de Remote archivist de vreugde van het ontvangen van drukwerk in de brievenbus. De Remote archivist houdt u op de hoogte van hetgeen dat plaatsvond of nog in de geschiedenis geplaatst zal worden.

Op de andere zijde krijgen archiefvorsers ruimte om hun vondsten te koesteren, te vieren en hun bevindingen te publiceren. Het archief wordt in leven gehouden door tedere aanraking, door het middelpunt van aandacht te zijn en kan keer op keer worden herduid.

*afwezig, dromerig, ver weg, afstandsbediening, afgelegen

The Remote Archivist, 2020

Serie 01 ○ Nummer 1 van 3

In deze eerste serie van drie afleveringen zijn Arefeh Riahi, Maartje Fliervoet en Martín La Roche Contreras uitgenodigd om een zijde voor hun rekening te nemen. Ze zijn sinds de Appel in Lely huist geregelde bezoekers en gedegen onderzoekers in het archief. In 2017, tijdens een samenwerking met Martín La Roche Contreras en Maartje Fliervoet (Manifold Books) is – wegens tijdgebrek van de archivaris – de term Remote Archivist ontstaan. Twee jaar later tijdens het archiefproject van Arefeh Riahi “Un/folding Interventions” hebben de drie makers elkaar ontmoet en vormden “To See the Inability to See”. Samen gingen ze als vanzelfsprekend dieper het archief van de Appel in, verbonden in hun voorliefde voor papieren zaken – vooral voor de “aliens”, de stukken die nergens inpassen. Hun eigen collecties, herinneringen, kennisdossiers en de minutieuze determinatie van de trouvailles mondde uit in Outdated Compass. Hier wordt de richting een bewegwijzering om niet-archiveerbare en niet-categoriseerbare kennis te laten resoneren in het nu, maar net te laat en uit de maat!

Deze eerste serie wordt gemaakt in samenwerking met Manifold Books, Amsterdam, met dank aan het AFK.

Kunstenaars: “To See the Inability to See” Arefeh Riahi, Maartje Fliervoet and Martín La Roche Contreras
Kunstenaar: Willem de Rooij
Archivaris: Nell Donkers
Ontwerp: Bardhi Haliti
Uitgever: Stichting de Appel
​Print: Raddraaier SSP

Meer informatie:
archive [​at​] deappel.nl