Educatie

Wat betekent het om een kunstinstelling vanuit het centrum van Amsterdam naar Amsterdam Nieuw-West te verhuizen? Welke veranderingsprocessen zet dit in gang in de instelling en in de buurt? En welke positie nemen wij hiermee in binnen de doorlopende gentrificatie in de stad?

Dit waren enkele van de vragen die we onszelf en onze nieuwe buurt stelden toen Amsterdam Nieuw-West onze thuisbasis werd. Nieuw-West is een relatief jong stadsdeel met een interessante geschiedenis en veel talent. Gentrificatie is op een pijnlijke manier de dynamiek voor individuen, organisaties en kunstenaars in het grootste stadsdeel van Amsterdam aan het veranderen.

We begonnen door te luisteren naar onze nieuwe buurt en stelden de vragen hierboven aan buurtcentra, scholen, families, kunstenaars en andere individuen. Uit deze gesprekken zijn de Educatie Initiatieven ontstaan, in nauwe samenwerking met verschillende mensen en organisaties die wonen en werken in Amsterdam Nieuw-West. De Educatie Initiatieven zijn ervaringsgerichte programma’s die zich focussen op bestaande vaardigheden van diverse gemeenschappen. 'Samen' (of Ensemble, om een van de kenmerkende educatieve initiatieven te noemen) creëren we vreugdevolle en experimentele leerprocessen die vaak een aanvulling zijn op het formele onderwijssysteem.

Kunstklassen bij het Comenius Lyceum, 2020. Beeld door Jimena Gauna.